A Himalájai sóról általában

A világ egyik legértékesebb sóját, az Indus völgy kősóját, legmélyebb és legtisztább szintjéről bányásszák a Himalája és az Indus folyó között található sóhegységben. Ez a kristálysó észak Pakisztánból, a Karakorum hegységből, kb. 3000 méter magasságban fekvő sóbányából származik. A tenger kiszáradása után visszamaradt sót idővel más kőzetrétegek fedték be, így 350 millió éven keresztül folyt a só tisztulása és érése a mélyben. A külvilágtól elzárva, védve volt a környezetszennyezéstől. A legtisztább, szinte átlátszó kristályok melyek úgy néznek ki, mint a csiszolatlan gyémánt a bánya egy alsó vékony rétegéből kerülnek ki. Ezt követően megtisztítják, napon szárítják, szín szerint szortírozzák a sókristályokat. A sötétebb köveket fürdősónak dolgozzák fel. A legtisztább kristályokat kézzel darabokra aprítják, sós vízben mossák és napon szárítják.

Nátrium-klorid tartalom a himalájai sóban: 67%.